1. Sayı
Güzel Sözlülerin İzinde
Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.
Alemlerin Rabbi şöyle buyurur: “Allah’a çağıran, salih amel işleyen ve ‘Ben müslümanlardanım’ diyenden daha güzel sözlü kim vardır?” (Fussilet, 33)
Güzel sözlü olmak İslam’a teslim olup bildirdiklerini ikrar etmeyi, dünya ve ahiret hayatına dönük hayırlı ameller işlemeyi, bununla birlikte hakka ve hakikate davet etmeyi gerekli kılar. Allah Teâlâ’nın seçkin kulları olan peygamberler tebliğ vazifelerini bu şekilde yerine getirmişlerdir. Peygamberlerin varisleri olan rabbani alimler de dini; akide, amel ve ihsan bütünlüğünde yaşarlar. Çokça salih amel işler ve hakka davet ederler. Dini yaşamadaki yüksek ihlasları nedeniyle davet ederken fazla söze ihtiyaç duymazlar. Çünkü varlıkları bir nevi davet haline gelir. Sünnet-i seniyye ve güzel ahlaka muvafık halleriyle gönüllere girerler. Tövbeye vesile olurlar.
Serhend dergisi güzel sözlülerin izlerini takip ederek yola çıktı. Her ay müminlere peygamberlerin, sahabilerin, velilerin güzel kulluklarından haberler getirecek. Tefekküre, muhasebeye, muhabbete vesile olacak, inşallah. Bunu yaparken toplumun temeli aileyi, yarınlarımız olan gençleri, göz nurumuz çocukları da gündeminden düşürmeyecek. Yediden yetmişe gönüllere dokunacak Cenab-ı Allah’ın izniyle.
Yayın ekibi olarak şunu özellikle belirtmek isteriz: Serhend dergisi okunması, anlaşılması, amele vesile olması maksadıyla hazırlandı. Bunun için yazılar mümkün olduğunca kısa tutuldu. Ferah tasarımlar yapıldı. Yazılardaki ilmî ve akademik dipnotlar tasarımda yer almadı. Yazarlarımız da her müminin alaka duyacağı konuları ele aldılar.
Ümmet olarak zor zamanlardan geçtiğimiz bir dönemde yayın hayatına başlıyoruz. Her türlü güzel habere muhtaç olduğumuz bugünlerde Serhend dergisi gönüllere bir nebze ferahlık versin. Malıyla, canıyla, kalemiyle mücadele edenleri Allah Teâlâ iki cihanda aziz kılsın. Niyetler halis, dualar makbul, dergimiz hayırlı olsun.
Şubat sayımızda buluşmak duasıyla.
-
Serlevha
Amellerin Ruhu Niyet
Niyet; azim, kesin irade, kalbin bir işi yakînen bilmesi ve o işe karar vermesi gibi manalara gelir.
Devamını oku » -
Asr-ı Saadetten İzler
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin Tertemiz Nesebi
Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) soyu hadis-i şerifte buyurduğu üzere “Tertemiz bir sülaleden” gelmiştir.
Devamını oku » -
Dosya
Niyet Hayır Akıbet Hayır
Güzel dinimizdeki en önemli kavramlardan biri niyettir. Dört mezhebe göre niyetin yeri kalptir. Yani niyet kalp ile yapılır.
Devamını oku » -
Mektuplar
İmâm-ı Rabbânî Hazretlerinin Mektuplarında Niyet
İmâm-ı Rabbânî (k.s), manevi yolculukta iki hususu temel esaslardan sayar.
Devamını oku » -
Kur’an-ı Kerim'den Dersler
“Kovulmuş Olan Şeytanın Şerrinden Allah’a Sığınırım”
Aziz ve Celil olan Allah buyuruyor ki: “Kur’an okuyacağın vakit, kovulmuş şeytandan Allah’a sığın.
Devamını oku » -
Tefsir Halkası
Fatiha Suresinin Tefsiri
Fatiha suresi, Yüce Kitabımız Kur’an’ın ilk suresi olması yönünden “başlangıç, açılış” manasında “Fatiha” olarak isimlendirilmiştir.
Devamını oku » -
Tefekkür
Rabbin ile Aran Nasıl?
İlme ve hakikate ulaşmak için yerinde sorular sormak önemlidir. O halde kendimize birkaç soru soralım:
Devamını oku » -
Kırk Hadis
Malayaniyi Terk Etmek
“Kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesi, kişinin müslümanlığının güzelliğindendir.” (Tirmizi, Zühd, 11)
Devamını oku » -
Saadet Günleri
Hüzün merdiveninin ilk basamağı: Yetimlik
Siyer ve hadis alimi İbn İshak (rah.), Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) hayatını anlattığı meşhur Siyer’inde şöyle der:
Devamını oku » -
Din ve Hayat
Fıkıh Hayattır
Fıkıh ilmi, hayatın her yönüyle ilgilenir. Fıkıh kitapları temizlik bölümüyle başlar ve genellikle miras hukukuyla sona erer.
Devamını oku »