Din ve Hayat
-
Akrabalık İhmale Gelmez
Annemizi, babamızı ve akrabalarımızı Allah Teâlâ tercih etti. Ana baba hukuku başta olmak üzere yakınlarımız ile ilişkilerimizde birtakım hak ve görevler koydu. Ramazan bayramını geride bıraktık. Allah Teâlâ nice hayırlı ramazanlara ve bayramlara ulaştırsın. Nasip olursa önümüzde Kurban bayramı var. Bazı hanelerde bayramlar buruk geçmeye başladı. Zira bayram zamanı bir yerlerde tatil yapmak şeklinde bir uygulama oluştu. Dinlenmek tabii ki…
Devamını oku » -
Fıtır Sadakasını Verdin mi?
“Medine ahalisi, fıtır sadakasından ve insanlara su vermekten daha faziletli bir sadaka görmezlerdi.” Ebü’l-Âliye rahmetullahi aleyh Tabiînin büyüklerinden Ebü’l-Âliye’nin (rah.) cahiliye zamanında doğduğu ve Hz. Ebû Bekir (r.a) döneminde müslüman olduğu rivayet edilmiştir. Köle olduğu dönemlerde Basra’da ilim tahsiline başlamış, yazı yazmayı ve Kur’an okumayı öğrenmiştir. Daha sonra sahabe-i kiramdan rivayet edilen hadisleri öğrenmiş, onları bizzat tanıyabilmek için Dımaşk ve…
Devamını oku » -
Taharet Sadece Bedenî Temizlik Değildir
“Hiç şüphe yok ki Allah çok tövbe edenleri ve çok temizlenenleri sever.” (Bakara, 222) İnsan yaşamı beslenmeye bağlıdır. Yediğimiz ve içtiğimiz her şey vücudumuz tarafından sindirildikten sonra ihtiyaç fazlası gıdalar vücuttan atılır. Bu Allah Teâlâ’nın yaratma kanunudur. Yeme içmeye ne kadar muhtaçsak hazmedildikten sonra fazlalıkların vücuttan atılmasına da o kadar muhtacız. Vücudumuza aldığımız her gıdanın temiz olmasına özen gösterdiğimiz gibi…
Devamını oku » -
Temizlik İmanın Yarısıdır
“Kim güzelce abdest alırsa tırnak uçlarına varıncaya kadar tüm hataları vücudundan dökülür gider.” (Müslim, Taharet, 8) Yüce Mevla buyurdu: “Merhametinin (eseri olan yağmurun) önünde müjdeleyici bulutları gönderen O’dur. Ölü toprağı su ile diriltmek, hayvanıyla insanıyla yarattığımız nice canlıları onunla sulamak için gökten tertemiz suyu biz indirdik.” (Furkan, 48-49) İki hidrojen ve bir oksijen atomundan yaratılan su, yeryüzündeki bütün canlıların hayat…
Devamını oku » -
Fıkıh Hayattır
Fıkıh ilmi, hayatın her yönüyle ilgilenir. Fıkıh kitapları temizlik bölümüyle başlar ve genellikle miras hukukuyla sona erer.
Devamını oku »